plissé
noun plis·sé \ pli-ˈsā \
variants: or plisse
popularity: Bottom 20% of words1:a fabric with a plissé finish
2:a textile finish of permanently puckered designs formed by treating with a sodium hydroxide solution
Unul din lucrurile cele mai misto (si naspa in acelasi timp, depinde de gusturi si de sistemul de raportare :P) la moda este ca, din cand in cand, “revine”. Asa este, de exemplu, trendul cu pliseurile, care a revenit in forta si pentru a carui revenire eu ma bucur tare mult.
Cum a aparut?
Primele pliseuri se pare ca au aparut pe vremea vechilor egipteni care, pentru a realiza incretirea obisnuiau sa toarne ou batut peste tesatura din in, dupa care o lasau la uscat sub razele soarelui. Materialele plisate au fost considerate mereu ca fiind un apanaj al aristocratilor, atat din cauza materialul in exces care trebuia folosit la crearea pieselor de imbracaminte, cat si din cauza dificultatii de a crea pliseuri perfecte, mai ales pe materiale naturale, cum sunt bumbacul, lana sau matasea.
Un milestone important in istoria pliseurilor a fost rochia Delphos, realizata 100% din matase, creata de Mario Fortuny y Madrazo, inspirata dupa o statuie faimoasa greaca. In anii ’50, un producator irlandez de batiste Spencer Bryson, impreuna cu un designer, Sybil Connolly au reusit sa creeze un nou mod de a plisa materialele, dand nastere astfel un nou tip de material, cu pliseuri orizontale (spre deosebire de cele din rochia Delphos care erau verticale). Fustele create astfel aveau un look proaspat, maiestuos si in acelasi timp erau usoare si foarte practice, usor de manevrat, transportat si depozitat (de altfel acesta a fost motivul principal pentru care au avut un succes fulminant la vremea respectiva). Tinutele doamnei Connolly au fost purtate inclusiv de Jackie Kennedy si au cucerit americancele, readucand industria textila irlandeza pe culmile succesului. Ca sa va faceti o imagine, din aproape noua metri de material iesea un singur metru de material finit.
Issey Miyake a fost cel care a readus pliseurile cu adevarat sub lumina reflectoarelor creand in 1989 colectia Pleats Please, colectie care in 1993 s-a transformat intr-un brand de sine statator si care este si azi de referinta in lumea modei.
Obiectele vestimentare PLEATS PLEASE sunt realizate din bucati imense de poliester de inalta calitate, bucati cam de trei ori mai mari decat obiectul final, care sunt facute sandvis intre foi de hartie si introduse manual in prese speciale, dupa ce piesa a fost croita, taiata si cusuta. Rezultatul este un produs plisat care este pe cat de practic pe atat de izbitor si arhitectural: se poate spala la masina, se usuca imediat, nu necesita calcare ceea ce il face perfect pentru calatorii.
PLEATS PLEASE ISSEY MIYAKE: AUTUMN WINTER 2017 from ISSEY MIYAKE INC. on Vimeo.
Mai multe materiale vizuale care indeamna la visare si la pierderea notiunii timpului aveti aici. Dupa toata poezia de mai sus, haideti sa revenim cu picioarele pe pamant si sa vedem ce fuste plisate am putea noi, muritoarele de rand, sa purtam on a daily basis. Asadar, mai jos va fac trei tipuri de recomandari stilistice bazate, recunosc, pe ceea ce am eu in dulap.
Metalic
Am o fusta argintie, am si purtat-o de cateva ori, insa m-a dezamagit crunt, intrucat desi e poliester 100% (remember, suntem muritoare de rand, nu zeite care sa isi permita o plisata Issey Miyake), aproape toate pliseurile s-au dus dupa prima purtare, acum a ramas o fusta care nu e nici urata, dar nici frumoasa si care, sa fiu sincera, o arde degeaba pe la mine prin dulap. Nu am simtit insa nevoia sa o inlocuiesc, chiar daca magazinele gem de oferte, care de care mai metalizate.
Verde/bleumarin
Cu fusta verde am fost mai norocoasa. E cumparata de la ZOOT (din pacate nu am mai gasit-o pe site), a fost spalata, purtata in mai multe randuri, in diverse combinatii, de la sneakersi roz prafuit pana la bocanci, este extrem de versatila, iar culoarea efectiv imi da frau liber imaginatiei. Recunosc, verdele este culoarea mea preferata si cumva cu fusta asta, care este fix in una din nuantele mele preferate (un verde padure) rezulta un match made in heaven. Iata fusta aici, intr-un context in care si eu si Liana ne-am imbracat asemanator, fara sa ne vorbim in vreun fel (eu sunt cea de jos :))
Unde puteti gasi fuste inchise la culoare, numai bune pentru urmatoarele luni interminabile de toamna/iarna/inceput de primavara? In mai multe locuri, de la ZOOT pana la H&M.
Jocuri optice:
Acestea sunt poate cele mai jucause, insa in acelasi timp sunt si printre cele mai complicat de asortat. Am pus aici direct imagini ale unor produse ce pot fi direct cumparate, chiar daca preturile nu sunt cele mai “prietenoase”. Fusta bleumarin cu rosu si alb, fusta print gri Patrizia Pepe, fusta alb cu gri Boss Orange.
Surse:
How Jackie Kennedy’s Favorite Irish Designer Paved the Way for a …
‘Fashion with an Irish Brogue’: The Life and Legacy of Sybil Connolly
3 comments
Gabi
November 6, 2017 at 10:08 amAm o fusta plisata, un maro metalic. Uitasem complet de ea. O scot la produs impresii. Thx for the reminder 🙂
Bogdana Dobre
November 6, 2017 at 11:26 amce ma bucur! Abia are o saptamana blogul si deja isi dovedeste utilitatea 🙂 spor la purtat!
Gabi
November 14, 2017 at 12:58 pmSa stii ca da! Am purtat-o cu in pulover rosu si botine bej 🙂 Ar trebui sa scotocesc mai serios in sifonier. Cine stie peste ce mai dau…