Trench-ul* este una din acele piese vestimentare care nu ar trebui sa lipseasca din nicio garderoba care se respecta. Trench-ul este british, este sexy, este util, este elegant, ce sa ne mai lungim, trench-ul este poate, unul din cele mai valoroase produse pe care le-am putea avea in dulap.
Trench-ul a inceput sa fie folosit intensiv in perioada primul razboi mondial, datorita calitatilor sale impermeabile si durabilitatii sale. Totusi, acesta nu a fost descoperit atunci, ci a aparut cu aproape un secol in urma, mai exact in 1823, cand Charles Mackintosh inventat bumbacul cauciucat, si luand astfel nastere prima tesatura impermeabila. Problema era ca acest material era extrem de incarcat, si avea tendinta de a mirosi, ceea ce s-a rezolvat cateva decenii mai tarziu, cand Thomas Hancock a inventat procesul de vulcanizare, prin care cauciucul putea fi mixat cu tesatura. In prezent, Mackintosh produce tesaturi si alte produse pentru Louis Vuitton, Yohji Yamamoto, Balenciaga.
In 1851-1853 apare in Mayfair, fondata de John Emary, compania care avea sa dea nastere trench-ului asa cum este el chiar si astazi (in mare masura): Aquascutum. Numele provine din latina, in esenta inseamna “scut impotriva ploii”, iar produsul creat , dezvoltat si patentat de John Emary la vremea respectiva promitea a fi mult mai “purtabil” si a nu mai mirosi. In 1897, Aquascutum devine furnizor al casei regale britanice, iar in 1900 incepe sa produca o linie pentru femei, trenchul urmand sa devina in scurt timp extrem de popular in randul sufragetelor, datorita versatilitatii sale. Trench-ul iconic, asa cum il stim azi a aparut la inceputul primul razboi mondial si de atunci putine lucruri s-au schimbat in designul sau, fiind unul din putinele obiecte vestimentare care nu a suferit modificari substantiale de-a lungul timpului.
Tot prin deceniul sase al secolului XIX, mai exact in 1856, Thomas Burberry, care, la vremea respectiva avea doar 21 de ani, fondeaza Burberry, si in 1879, inspirat de hainele acoperite cu un strat de lanolina ale ciobanilor din Hampshire, inventeaza gabardina, o stofa de lana, respirabila si in acelasi timp impermeabila, realizata din impregnarea individuala firelor de bumbac sau a celor de lana, in locul impregnarii materialul finit.
Materialele celor doi pionieri in ale trench-ului(Emary de la Aquascutum si Thomas Burberry de la Burberry) au ajuns pana in Antarctica (inclusiv corturile primelor expeditii au fost realizate din gabardina) si pana pe Everest.
Unde putem gasi si noi trench-uri de calitate?
Preturile unui trench adevarat sunt un pic cam exorbitante. Un trench Aquascutum costa undeva intre 630 si 1035 de euro, iar cele Burberry pleaca de la 7000 de lei si ajung si la 14000 de lei. Nu va indemn sa va vindeti vreun rinichi pentru a avea un trench, mai ales ca exista o multime de alternative mai ieftine pe piata. Va indemn insa sa cautati, sa scotociti, inclusiv pe marile site-uri internationale (mytheresa, yoox, asos), cu siguranta veti gasi “aur” pe acolo, inclusiv in materie de trench-uri. Pe YOOX, de exemplu, doar o simpla cautare dupa cuvantul “trench” a returnat cel putin 200 de alternative.
Eu am gasit un Aquascutum chiar aici in tara, aur pur, dat fiind faptul ca vorbim de modelul Newman, care costa 1035 de euro si eu l-am cumparat cu 700 de lei, adica chiar mai ieftin decat un Uterque. Si da, e original, nou nout cu toate etichetele pe el, adus din Marea Britanie, gasit intr-un magazin de chilipiruri. Cum ar zice Liana, mentorul meu in materie de achizitii inteligente: #belsuglapretredus. Mai jos aveti cateva variante pe care le puteti gasi in magazinele de la noi. Nici scumpe, dar nici ieftine. Fiindca asa cum o sa vedeti pe viitor, voi prefera mereu calitatea.
Zara:
Trench Midi – 399 lei
Trench cu gluga – 349 lei
Massimo Dutti:
Gabardina – 679 lei
TRENCI CU CORDON – 679 lei
Uterque:
Trench de lac – 829 lei
Trench oversize – 979 lei
ZOOT:
Trench Dorothy Perkins – 236,49 lei redus de la 399,99 lei
Trench GEOX – 659,99 lei redus de la 1099,99
Surse documentare:
Surse imagini: Pinterest, Burberry, Aquascutum.
Disclaimer: Cu toate ca stiu foarte bine ca “trench” exista si in romana, si se scrie “trenci“, mi s-a parut mereu ca traducerea noastra nu arata eleganta obiectului pe care il denumeste, drept care am ales in mod intentionat sa folosesc doar varianta in engleza.
3 comments
Silvia
October 31, 2017 at 9:17 pmInteresant, dar altădată folosește termenul din română. E ca și cum te-ai feri de românescul “șic”. Poate că “chic” pare mai elegant, dar arată groaznic in text. In plus, te chinui și cu articularea cuvântului, când “trenciul” arată mult mai normal și corect.
Bogdana Dobre
November 1, 2017 at 6:57 amBuna, Silvia, multumesc mult pentru comentariu, sa stii ca esti prima care comenteaza pe blog 🙂 bine, mi-as fi dorit sa fi fost un comentariu macar incurajator, dar ma multumesc si cu atat 🙂 totusi, am senzatia ca nu ai citit pana la final, fiindca in ambele articole dedicate buclucasului “trench” am scris la final ca eu am ales sa il scriu asa. Deci, pana la urma e doar o chestie de perspectiva. Dar am inteles faptul ca ai tinut mortis sa imi expui si perspectiva ta 🙂
Madi
November 7, 2017 at 12:58 pmHai sa fiu eu a doua care comenteaza. Succes cu noul blog. Este f cool. :).